Біблія та гроші: як керувати особистими фінансами праведному християнину

Difficult decision

Біблія та гроші: як керувати особистими фінансами праведному християнину

Share to Google Plus
Share to LiveJournal
4 комментраиев 3,769 просмотров

1343132549_bible Ось уже розпочався цикл Новорічно -Різдвяних свят. У нашій країні беззаперечна більшість громадян – християни. Тому саме  сьогодні, на передодні одного з найбільших християнських свят – «Різдва Христового», хочеться поговорити, що ж радить Біблія по керування своїми грішми і взагалі яке ставлення до категорії «гроші» у книзі книг.

При уважному досліджені Нового Завіту виявилось, що кожен 7 вірш стосується грошей. В Біблії в цілому близько п’ятисот віршів про молитву, менше п’ятиста віршів про віру, але більше двох тисяч про гроші. Також виявилось, що 15% всього того, чому вчив Ісус Христос зв’язано так чи інакше з грішми. Це більше, ніж його вчення про царство небесне і пекло разом взяті.

Біблійне ставлення до грошей різностороннє. І ті, хто гроші прославляють, і ті хто проклинає їх, зможуть знайти підтвердження своїх думок в біблійських текстах.

Біблія говорить про гроші в різних контекстах. Це і закони про приватну власність, купівля товарів, збір грошей на ремонт храму, допомога бідним, податки і т. ін.

Але головна тема грошей в Біблії – це тема багатства і бідності.

Багатство

Не складайте собі скарбів на Землі, де міль та іржа знищать їх, де злодії можуть вдертися й викрасти їх. Краще збирайте скарби для себе на Небі, де ні міль, ні іржа не понівечать їх, де злодії не вдеруться й не викрадуть їх. Бо де багатство ваше, там і серце ваше буде. (Від Матвія 6:19-21)

багаттво І підійшов ось один, і до Нього сказав: Учителю Добрий, що маю зробити я доброго, щоб мати життя вічне? Він же йому відказав: Чого звеш Мене Добрим? Ніхто не є Добрий, крім Бога Самого. Коли ж хочеш ввійти до життя, то виконай заповіді. Той питає Його: Які саме? А Ісус відказав: Не вбивай, не чини перелюбу, не кради, не свідкуй неправдиво. Шануй батька та матір, і: Люби свого ближнього, як самого себе. Говорить до Нього юнак: Це я виконав все. Чого ще бракує мені? Ісус каже йому: Коли хочеш бути досконалим, піди, продай добра свої та й убогим роздай, і матимеш скарб ти на небі. Потому приходь та й іди вслід за Мною. Почувши ж юнак таке слово, відійшов, зажурившись, бо великі маєтки він мав. 

Ісус же сказав Своїм учням: Поправді кажу вам, що багатому трудно ввійти в Царство Небесне. Іще вам кажу: Верблюдові легше пройти через голчине вушко, ніж багатому в Боже Царство ввійти!

Як учні ж Його це зачули, здивувалися дуже й сказали: Хто ж тоді може спастися? А Ісус позирнув і сказав їм: Неможливе це людям, та можливе все Богові. (Від Матвія 19:16-26)

Яка ж користь людині, що здобуде ввесь світ, але душу свою занапастить? Або що дасть людина взамін за душу свою?. (Від Матвія 16:26)

Чи означає це, що Біблія проти грошей і багатства? І чи може багата людина врятуватися і отримати життя вічне?

Біблія визнає, що багатство може бути певним благом. У ній прославляється заможність благочестивих людей в ізраїльській історії: Давида, Йосафата, Єзекії, Іова після його випробування та ін. Про матеріальне благополуччя Авраама, Ісаака, Якова говориться як про нагороду, послану Богом. У Старому Завіті відзначаються позитивні сторони багатства, те, що воно дає свободу і незалежність, дозволяє допомагати іншим людям, припускає наявність хороших людських якостей: ініціативності, кмітливості, сміливості, стриманості, вміння та ін. Хтось із них залишив своє багатство як Мойсей і Апостол Павло, а хтось до кінця свого життя мав величезні статки та високе місце в суспільстві.

Біблія не проти того, щоб ми всі жили  добре, мали гроші і забезпечували свої сім'ї і дітей.

Важливіше ставлення людини до грошей і багатства, тобто куди схиляється серце людини до Бога або до грошей.

Тому гроші для людини можуть бути як прокляттям, так і благословенням. Все залежить від серця людини.

Борги, кредити

Біблія ніде конкретно не забороняє, але і не заохочує давати гроші в борг.

загруженноеВона лише попереджає нас про небезпеку способу життя, який постійно утримує в залежності від фінансових зобов'язань.

Багатьох людей турбує п'ять слів, написаних у посланні до Римлян: «не будьте винні нікому нічого ". Потрібно відзначити , що ці п'ять слів — всього лише частина цього вірша. Римлянам 13:8 складається з 19 слів і, крім цього , в цьому розділі налічується 14 віршів .

Щоб правильно зрозуміти, що апостол говорить в цих п'яти словах, ми повинні подивитися на вірш повністю, а також прочитати й інші вірші. Там ми зможемо знайти біблійний контекст слів «не залишайтеся винні нікому нічого». Зверніть увагу на вірш, який йде одразу перед цими словами:

Отже, віддавайте всім належне: кому податок – податок; кому оброк – оброк; кому страх – страх; кому честь – честь” (Рим. 13, 1-7).

При ретельному дослідженні ми зможемо помітити, що повчання, дане в 8 вірші «не будьте винні нікому і нічим ", означає, що ми повинні віддавати честь кому повинно, платити податки, кому ми повинні, і оброк (податки на ввіз і вивіз ) кому повинно.

У цьому місці з Писання говориться про наших взаєминах з державними властями, про необхідність своєчасно виплачувати податки і мита. Але це не є веління ніколи не позичати грошей .

Управління особистими фінансами

  1.  «Думки пильного лиш на достаток ведуть, а всякий квапливий — на збиток»(Приповістей 21:5).Difficult decisionНе робіть спонтанних покупок. Плануйте завчасно великі покупки. Складайте бюджет і дотримуйтесь його. Не вкладайте гроші в високодохідні інструменти, якщо не готові до втрати цих грошей.
  2. «Боржник — раб позичальника» (Приповістей 22:7). Якщо  ви маєте борги якомога швидше погасіть їх. Якщо їх декілька, починайте з найменшого і з найбільшими відсотками
  3.  «Хто спішить бути багатим, має заздрісне око, і не гадає, що злидні насунуться на нього» (Приповістей 28:22). Не ганяйтесь за грошима у будь який спосіб. Визначіть задля чого ви робите і спокійно йдіть за ним.
  4.  «Якщо маємо їжу, одяг і дах над головою, то будьмо тим задоволені» (1 Тимофія 6:8). Гроші і справжнє щастя практично не пов’язані. Навчіться дякувати за те, що маєте. І отримаєте набагато більше.

Ви згодні зі змістом статті? Напишіть ваш відгук в коментарях 

Поделиться в соц. сетях

Share to Google Plus
Share to LiveJournal

Получите доступ Бесплатно к видео курсу сейчас и узнайте:

-Тайные законы денег, которыми пользуются миллионеры;
-Как получать 30-40% годовых с гарантиями как у банка;
-Как сохранить и приумножить деньги в условиях кризиса.

Есть что сказать? Не держите в себе: прокомментируйте:

Комментарии Facebook

Читайте также

  • Что делать с деньгами, когда идет война

    В країні війна ... Що робити з грошима?

    Вже чотири роки в Україні йде неоголошена війна.  Крим та Схід офіційні ЗМІ тактовно називають «зоною АТО» або «неконтрольованою територією».  Але фактично частина країни живе автономним життям і не під українською юрисдикцією.  А решта — на тлі постійної...

    Поделиться в соц. сетях

    Share to Google Plus
    Share to LiveJournal

  • 100% гарантии в инвестициях

    100% гарантії в інвестиціях. Чому їх немає і не може бути?

    Всі ми хочемо інвестувати тільки в надійні інструменти з високою прибутковістю і 100% гарантією збереження коштів.  Таке, напевно, можливо.  Але тільки в якомусь іншому, ідеальному світі: не в Україні, не в Європі, не в США,...

    Поделиться в соц. сетях

    Share to Google Plus
    Share to LiveJournal

Коментарі

  • Олег | 8 / 01 / 2014

    Так в збірнику староєврейських казок дійсно багато написано про гроші, тому-що її писали євреї, і виключно для євреїв, і хрестиянство це дуже єврейська релігія, яка немає нічого спільного з словянським менталітетом і традиціями. Тому щоб коментувати біблію потрібно бути етнічним євреєм, вихованим в єврейському дусі, і бажано жити в Ізраілі. Тому конентувати біблейську маячню нормальна психічно здорова людина не буде! Але давайте спробуем розібрати цей уривок:

    Не складайте собі скарбів на Землі, де міль та іржа знищать їх, де злодії можуть вдертися й викрасти їх. Краще збирайте скарби для себе на Небі, де ні міль, ні іржа не понівечать їх, де злодії не вдеруться й не викрадуть їх. Бо де багатство ваше, там і серце ваше буде. (Від Матвія 6:19-21)

    А тепер давайте відповімо на питання: Який вигляд мали гроші 2 тисячі років тому на тариторії де знаходиться сучасний Ізраїль, коли там жив єврейський равін Іісус Йосипович Хрестос із роду Давида?

    Гроші як свідчать археологи, і інші джерела мали вигляд монет викарбуваних з дорогоцінних металів таких як золото і срібло!

    Так-так шановні, пластикових кредитних і дебетних карток тоді ще не було, рахунків в банках у сучасному розумінні теж не спостерігалось! Ви будети дуже здивовані але і паперових доларів також ще не було як і держави США, та і взагалі будь яких паперових грошей у сучасному розумінні теж небуло, навіть наших рідних паперових гривень!

    Тоді виникає 2 питання:

    1) Яка міль може зїсти або пошкоджувати золоті і срібні монети?

    2) Яка Іржа може знищити золоті і срібни монети?

    З нетерпінням очікую відповіді на ці 2 питання!

    Амінь.

  • Лариса | 8 / 01 / 2014

    Гадаю, що в уривку йшлося про скарби у вигляді предметів побуту — хутра, тканин, заліза, ще чогось подібного. Звичайно, міль та іржа тут можуть зробити свою справу. Але саме гроші золоті та срібні могли зникнути тільки після пограбування. Така моя думка щодо змісту тексту. Мене цікавить інше: чому в країнах з протестантськими релігіями сумлінна праця та гідна винагорода у вигляді добробуту є нормальним явищем, а у нас вважається, що тільки злидарі та жеброта різна мають моральну перевагу? Бо в них нічого нема, вони богу тим милі. А якщо роздивитися — вони звичайні ледарі та нікчеми.

    • Олег | 8 / 01 / 2014

      "Мене цікавить інше: чому в країнах з протестантськими релігіями сумлінна праця та гідна винагорода у вигляді добробуту є нормальним явищем, а у нас вважається, що тільки злидарі та жеброта різна мають моральну перевагу? "

      Тут э 2 ключових моменти.

      1) Що таке церква? Церква це в певрому розумінні є бізнес проектом який повинен приносити гроші! Чим православна церква відрізняється від протестанської? (Тут треба пояснити: протестанських церков дуже багато їх десятки а то і сотні існує в світі і вони досить відрізняються, є багато диструктивних сект які косять під протестантів наприклад свідки єгови, чи пятедисятники) Основна відмінність в тому що в більшості протестантів існує чіткий податок на церкву зазвичай 10% від доходів прихожанина плюс інші пожертви і плата за обряди і дисципліна у цему питанні! А в православних прийшов на паску купив свічку за 5 грн. і свободен на рік. Тому протестани зацікавлені щоб їхні адепти більше заробляли, робили карєру, займались бізнесом і відповідно больший прибуток буде у протестанської церкви! І ще один момент існує конкуренція за прихожан між традиційними конфесіями і протестантами, для того щоб заманити лоха їм говорять вот ви католик і у вас не складається з карєрою, підети до нас і справи підуть краще, після цього наводять аргументи: вот Петро прийшов до нас і його доходи збільшились....

      Але тут є побічний ефект: для того щоб більше заробляти і зробити карєру, потрібно більше вчитися, здобути вищу освіту. А чим вищий рівень освіти тим людина менш релігійна, і її ваще повірити що якийсь єврейський равін якого вбили пролежав трупом 3 дні а потім ожив! З точки зору фізіології людини це абсурд! Тому в традиційно протестанських країнах наприклад в Данії або в Голондії в церкви ходити перестали, і їх довелось перетворити в бари і ресторани. А в католицьких країнах в костели ще трохи ходять до прикладу візьмем Іспанію, хоча з кожним роком все менше і менше і менше...

      2) Другий момент є те що всі дорослі громадяни є виборцями, тому політик або політична партія для того щоб за них проголосували апелює до найчисельнишої верстви населення. Наприклад в США це середній клас, а в Україні заграють до бідних (пенсіонери, бюджетники, селяни, безробітні...) Ось такі справи! Тому у нас вибирають популістів які більше обіцяють! Єдиний вихід ввести майновий ценз для виборців, якщо ти отримуєш від держави менши ніж даєш їй у вигляді різних податків тільки тоді ти можеш бути виборцем.

  • Олег | 13 / 01 / 2014

    "Ось уже розпочався цикл Новорічно -Різдвяних свят. У нашій країні беззаперечна більшість громадян – християни. "

    Як розуміти: беззаперечна більшість громадян – християни?

    Набираєм в гуглі фразу: статистика посещения храмов в украине

    і заходим на перше посилання, в мене це:

    «http://www.religiopolis.org/news/6250-poseschenie-pravoslavnyh-bogosluzhenij-pasha-2013.html»

    Правда тут написано про Росію. Тут потрибно одразу Вам автору Максиму Федоровичу пояснити, можливо він досить молода людина і не памянає совецькі часі. Міліція ще за часів СРСР чітко відслітковує масові заходи і скупчення людей і підраховує досить точно кількість учасників цих заходів, особливо у містах! І крім цього кожен віруючий християнин зобовязаний відвідувати храм 2 рази на рік це : на різдво і на пасху!

    Тоді виходить якщо підрахувати в Росії християн близько 3% від населення.

    А яка ситуація в Україні? Якщо не враховувати західні області (там населення більш відстале) Я впевнений що ситуація в Україні (без західніх областей) схожа з Російською. Тому хрестиян в Україні менше 5% і хай первий кине в мене камінь той хто доведе мені що я не правий!

    Тому писати цю маячню що беззаперечна більшість у нашій країні хрестияни — це абсурд!

    Максиме я особисто в Вас вірю, думайте, читайти, аналізуйти. Борітися — поборете!

  • Коментувати

    Name*

    Email

    Website